Mogłoby się wydawać, że w serwowaniu gościom kawy najważniejsza jest sama jakość ziaren kawy i woda. Jednak to w jakich naczyniach podajemy kawę albo czym ją ozdabiamy i co do niej dodajemy także ma ogromne znaczenie. Aromat kawy pobudza zmysły węchu i smaku, ale to w czym podana jest kawa pobudza jeszcze wzrok i oddziałuje na wyobraźnię. Dlatego tak ważne jest serwowanie kawy w odpowiednich naczyniach.

 

W czym podawać kawę?

 

Najczęściej gościom podajemy kawę w filiżankach lub w kubkach. Ale tak naprawdę naczynie, w którym serwujemy napój powinno być uzależnione od jego rodzaju. Przykładowo espresso dedykowane są malutkie filiżanki dosłownie na kilka łyków o cylindrycznym kształcie. Taka kawa jest bardzo mocna, dlatego potrzebuje naczynia, które zapobiegnie szybkiej utracie aromatu, ale też nie nalewa się jej zbyt dużo, ponieważ sama w sobie jest mocno skoncentrowana.

 

Inne mocno aromatyczne kawy lub nawet typową kawę fusową zwaną też zalewajką warto podawać w filiżankach o grubych ściankach. Natomiast inaczej podaje się kawy mleczne. Capuccino podaje się w większych filiżankach, które mają wybrzuszenie lub rozszerzane są ku górze, aby wyeksponować piankę w kawie. Z kolei kawy warstwowe jak latte czy mokka najlepiej jest podawać w wysokich i przeźroczystych szklankach, aby wyeksponować warstwy.

 

Dekoracje do kawy

 

Jak podawać kawę, aby wyglądała pysznie? Samo wyeksponowanie napoju nie wystarcza. Warto zwłaszcza do kaw mlecznych z pianką dodawać dekoracje jadalne takie jak posypanie białej pianki cynamonem, brązowym cukrem, wanilią, dodanie gwiazdek anyżu, startej czekolady, skórek z cytrusów czy nawet wiórek kokosowych.

 

Kawę na bogato można też zrobić z dodatkiem pokruszonych pralin, pianek czy nawet jadalnych kwiatów. Jednak najczęściej stosuje się po prostu bitą śmietanę.

 

Estetyka podania kawy

 

Zarówno to w czym zaserwujemy kawę jak i dekoracje, które w niej umieścimy obejmują się w zakresie estetycznego podania. Ale nie można zapomnieć o najbardziej podstawowej czynnością jaką jest przetarcie szklanek, filiżanek, kubków i talerzyków przed nalaniem napoju i podaniem kawy.

 

Nawet czyste naczynia stojące w szafce mogą się lekko zabrudzić od samego stania. Czasem może być też tak, że w zmywarce coś się nie domyje. Warto przed nalaniem kawy sprawdzić czy naczynia na pewno są czyste. A także czy łyżeczki są odpowiednio wyczyszczone, bo i na nich czasem może zostać jakiś ślad, który nie powinien się tam znaleźć. Jeżeli zdarzy się, że kawa nam się rozleje na podstawce czy talerzyku warto chociaż wytrzeć filiżankę z zewnątrz i podstawić nowy talerzyk.

Jak serwować kawę, żeby zachwycić swoich gości?
Oceń post
Opublikowane DIY