Żadna domowa imprezę nie może obejść się bez małych, smakowitych przekąsek. Warto jednak wykazać się kreatywnością i zaserwować naszym gościom coś naprawdę wyjątkowego, a zarazem bardzo łatwego w przygotowaniu. Oto kilka sprawdzonych sposobów na ekspresowe, pomysłowe i proste przekąski na domowe party.

 

Tradycyjne kanapeczki

Kanapki zawsze sprawdzą się na domowej imprezie. Jednak zamiast tych zwykłych na tradycyjnym jasnym pieczywie, zaserwujmy gościom coś specjalnego. Pyszne i eleganckie, a zarazem bardzo łatwe w przygotowaniu przekąski w postaci małych kromeczek ciemnego, razowego chleba z aromatycznymi dodatkami, na pewno zachwycą naszych domowników i gości.

 

Kanapki z wędzonym łososiem

– razowe pieczywo,

– 10- 15 dag wędzonego łososia,

– 10 dag serka śmietankowego,

– 1 łyżka majonezu,

– 1 łyżka tartego chrzanu,

– świeżo mielony pieprz,

– garść posiekanego koperku.

 

Chleb kroimy na małe kromeczki. W miseczce mieszamy dokładnie serek śmietankowy, chrzan i majonez. Każdą kromkę smarujemy sosem i obkładamy cienko pokrojonym wędzonym łososiem. Całość oprószamy koperkiem i odrobiną pieprzu.

 

Pomysłowe koreczki

Przygotowując przekąski na imprezę domową możemy bazować na starych sprawdzonych recepturach. Nie oznacza to wcale, że będą one nudne. Takim klasykiem są imprezowe koreczki. Możemy nadać im nieco odmiennego charakteru i nowoczesnego sznytu, podmieniając zwykłe składniki na bardziej wyszukane.

 

Koreczki z sera pleśniowego

– 10- 15 dag sera z zieloną lub niebieską pleśnią,

– 1 duża soczysta, ale twarda gruszka,

– kilka połówek orzechów włoskich,

– łyżka soku z cytryny.

 

Ser kroimy delikatnie na małe kwadraciki. Gruszkę obieramy, kroimy na niewielkie kawałeczki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie straciła jasnego koloru. Na wykałaczki nakłuwamy po kolei: kawałek gruszki, sera pleśniowego i na koniec połowę orzecha włoskiego. Koreczki serwujemy na paterach udekorowanych mielonymi orzechami.

 

Przekąski z ciasta francuskiego

Pyszne i ekspresowe przekąski przygotujemy z gotowego ciasta francuskiego. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają szybkich i mało pracochłonnych pomysłów na uświetnienie imprezy. Poza tym ciasto francuskie można przygotować na bardzo wiele sposobów. Będzie dobrą podstawą małych, słodkich przegryzek, ale sprawdzi się również w wersji na słono.

 

Francuskie paluchy z boczkiem i cebulką

Składniki:

– płat gotowego ciasta francuskiego,

– łyżka masła,

– szczypta soli himalajskiej,

– pieprz,

– kilka plastrów boczku,

– 1 mała cebula,

– 1 łyżka oliwy.

 

Boczek i cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Ciasto lekko wałkujemy i smarujemy roztopionym masłem. Boczek z cebulką rozkładamy równomiernie na cieście, posypujemy solą i pieprzem, a następnie kroimy na długie, cienkie paseczki. Każdy paseczek zwijamy w spiralkę i układamy na blasze do pieczenia. Paluchy pieką się ok. 10-13 min w 180 stopniach.

Proste przekąski na imprezę domową. Pomysły
Oceń post
Opublikowane DIY